Pa gadu tik daudz, kas dzirdēts, tik daudz, kas redzēts un piedzīvots. Šogad mūzikas lauciņu zem lupas liku jo īpaši rūpīgi, gan klausot un pētot albumus, gan ejot baudīt grupas un grupiņas dzīvē, līdz ar to, ir radies arī neliels subjektīvs simpātiju tops par to, kas tad šogad ir noticis. Noticis ir tik daudz, ka sākumā iecerētais albumu top 10 ir ''nedaudz'' palilinājies, precīzāk, divkāršojies, jo tik daudz ko sirdsapziņa neļauj atstāt nepieminētu. Pēdējā mēnesī esmu noklausījies kopā ap 150 šogad izdotiem mūzikas albumiem un ļoti daudzus vairākas reizes, lūk, kas no tā izvilkts. smile_mini.gif


1. Mogwai - "Hardcore Will Never Die, But You Will"

   Mogwai šogad radīja post-roka brīnumu šī albuma veidolā. Šī skotu grupa, kura dibināta nemaz ne tik senajā 1995.gadā, manuprāt, ar šo albumu ir sasniegusi savas pastāvēšanas augstāko punktu (es jau, protams, ceru, ka nākotne nesīs vēl labākus augļus). Ja agrākējos albūmi bija labi, salīdzinoši virtuozi, tad ar šo Mogwai ir sasnieguši pilnību - virtuozitāti, mākslinieciski perfektu izpildījumu, ne smagnējuu, ne vieglu, bet stabilu un drošu skanējumu. Visai pelnīti - gada labākais albums. 


2. The Pains Of Being Pure At Heart - ''Belong''

   Viens no gada jaunatklājumiem ir Ņujorkā bāzētā indie roka grupa Pains Of Being Pure At Heart. Par grupu uzzināju no Radio Nabas topa. Tik salkans nosaukums lika domāt "Kas tie par nīkuļiem, noteikti kārtējā apcerīgā mīlasdziesmiņa...", taču es pamatīgi kļūdījos. Singls ''Belong'', pirms tam izdotie EP, pēc tam viss šogad izdotais albums mani ļoti pārsteidza ar savu nopietnību tik jaunai grupai. Jā, savu pirmo EP grupa izdeva tikai 2007.gadā bet pirmo albumu - 2009.gadā. Ja grupa turpinās savu izaugsmi paredzu ļoti labus panākumus. 


 3. Voiceks Voiska - "Augšā Strādā"

   Godpilno trešo vietu šogad manāc acīs ir izpelnījusies nu jau savu darbību beigusi grupa. Vēl iepriekšējā gadu mijā izdotais ''Augšā Strādā'' visticamāk būs grupas pēdējais veikums, jo pirms sava pēdējā koncerta, kurš, starp citu, bija fenomenāli labs, paziņoja par savas darbības beigām uz nenoteiktu laiku. Tā kā līdz tam šī jau tā bija vecākā Ska grupa Latvijā, tad visticamāk grupa vairs neapvienosies, bet, protams, ceru, ka mani vārdi ir pilnīgs absurds. Katrā ziņā, šis albums ir ļoti labs piemērs tam, ka mēs šeit - Latvijā varam radīt brīnišķīgu mūziku, kas var konkurēt ar tā paša žanra māksliniekiem visā pasaulē. Gods un slava Voicekam Voiskam.


4. We Were Promised Jetpacks - "In the Pit of the Stomach" 

   Šī savukārt ir salīdzinoša jauna grupa, dibināta 2003. gadā, bet sevi pirmo reizi pieteikusi ar pilnmetrāžas albumu tikai 2009. gadā. Pati grupa par sevi saka, ka viņi spēlē smagu indie roku, es teiktu, ka tas ir indie roks ar ietekmi no post-roka, un, lūk, tas arī ir šīs grupas spēks. To ļoti labi parāda arī singls "Act On Impulse", kurš ne velti ir guvis lielu atzinību savās mājās - Lielbritānijā.


5. Alise Joste - ''Alise Joste'' 

   Jāatzīst, ka pie albuma tiku tikai pirms nedēļas. Manos plānos to nebija iegādāties, jo es par tādu Alisi Josti nemaz īsti nebiju dzirdējis. Jā, es zināju, ka ir tāda dziedātāja, taču kas, ko un kā. Nu ne, ne. Pirmais iespaids bija pārsteidzoši labs. Nebiju gaidījis tik mierīgu, dziļu un akustiski spēcīgu mūziku. Šī bija negaidīta kompensācija pēc vilšanās Lauras Marlingas šogad izdotajā ripulī, kurš stilistiski ir līdzīgs, taču no sava unikālā skanējuma, kas viņu tik augstu cēla manās acīs, dziedātāja ir zaudējusi visu, līdz ar to zaudējot visu burvību. Ak, bet toties Alise, jā, Alise šogad iepriecina. 


6. Of Monsters and Men - My Head Is an Animal

https://www.youtube.com/watch?v=8Dw8qdmT_aY

   ''Islandes Arcade Fire", tā šo grupu paspēja nodēvēt visi, kuri vien izteica viedokli par viņiem. Es tam absolūti nepiekrītu, jo viņi ir daudz labāki. Es negribu teikt, ka Arcade Fire skanējums ir slikts, taču tas ir citāds. Of Monsters and Men šogad pārsteidza mani un visu pārējo mūzikas pasauli. Es domāju augstāk klausāmā dziesma pateiks visu pati, komentārus šī grupa neprasa.


7. Architecture In Helsinki - Moment Bends

 

   Šis šai grupai, kura patiesībā nav grupa no Somijas, bet gan Austrālijas, ir jau ceturtais pilnmetrāžas albums. Ar šo grupa, sākumā izbrīnija par skanējuma maiņu, tas tiešām ir savādāks, ne citādāks, taču neteikšu, ka sliktāks. Atšķirībā no agrākā skanējuma - vairāk indie, daudz vairāk indie un sintizatora. Šis gan padevies ļoti lipīgs, līdzīgi kā iepriekšējie, jo īpaši "Fingers Crossed". Ne velti visos indie topos redzu šo albumu augstās vietās, pārspējot tādus māksliniekus kā Tomu Veku un Deerhoof.


8.  White Lies - "Ritual"

https://www.youtube.com/watch?v=Db__jOrbpvo

   Kā vienmēr - spēcīgi, bet ne perfekti, tā šogad sevi ar ''Ritual'' parādīja White Lies. Nevar noliegt, ka topu virsotnes un skanējuma perfekciju White Lies līdz šim savā īsajā pastāvēšanas vēsturē vēl nav sasnieguši, taču to, ka viņi ir, viņi kaut kur spēlē, kaut ko izdod - zina visi. Nu ko, vēl lielāku darba sparu, vēl labāku skanējumu nākotnē un tad jau arī būs augļi, jo potenciāls grupai ir liels.


9. Handsome Furs - ''Sound Kapital''

 

   Šo duetu no Kanādas šogad kopā ar Modri klausījā un izjutām klubā "Nabaklab", kad viņi sniedza jumtu noraujošu koncertu. Savu trakulīgi seksuālo ietekmi, protams, devis gan Dens Bekners no grupas Wolf Parade, gan viņa draudzene Alexi Perija, kuri kopā rada vienkārši fenomenālu atmosfēru spēlējot vien uz diviem sintizatoriem un pāris citām skaņas veidojamām mašīnām. Ģeniāli. 


10. The Decemberists - ''The King Is Dead''

https://www.youtube.com/watch?v=qR9DjdMrpHg

   Pirms diviem gadiem viens mazais EP, otrs pirms gada, bet nu tad beidzot IR! Patriotiskie angļi beidzot izdeva ļoti labskanīgu kopsavilkumu par savu pēdējo gadu pastāvēšanas periodu. Manuprāt, cienīgs pieteikums un cienīgs izpildījums, lai tuvākajos gados sarīkotu arī Rīgā ļoti apmeklētu un labu lielkoncertu. 


   Tālākās vietas, vieglākam pārskatam bez konkrētiem paskaidrojumiem, kāpēc. Laba mūzika vienkārši neprasa paskaidrojumus.. smile_mini.gif

11. Gaujarts - ''Vibrācijas''

12. Ladytron - "Gravity The Seducer"

13. Flogging Molly - "Speed Of Darkness"

14. Starfucker - "Reptilians"

15. Tramplīni - ''Švīkas''

16. The Airborne Toxic Event - "All At Once" 

17. Austra - "Feel It Break" 

18. Birdy Nam Nam - "Defiant Order"

19. Maybeshewill - "I Was Here For A Moment Then I Was Gone"

20. M.A.R.T.A. - "Pasaki Martai, Lai Ir Uz Vadiem!" 


 

Laboja Rocky__Lv, labots 7x