Moderatoru kārtības rullis

 

Šis ir apkopojums ar norādēm par pareizāko rīcību biežāk sastopamajos strīdīgajos gadījumos, kas rodas, uzraugot kārtību eXā. Visiem jaunajiem un vecajiem modiem ieteicams neatkāpties no šīm norādēm.


1. Izvairīšanās no bana, ejot exā ar citu profilu un citu IP

Ja esi pārliecinājies, ka tas tiešām ir tas pats profils, tad jāvēro uzvedība - ja tiek pārkāpti noteikumi, dodami brīdinājumi. Kad sakrāti 5, liekams bans un palielināms bana termiņš abiem profiliem.


2. Liela spamošana, taču bez redzamiem Noteikumu pārkāpumiem

Ja galīgi nevar atrast nevienu formālu noteikumu pārkāpumu, tātad tas nav spams.

 

3. Tā saukto "troļļu" profilu parādīšanās (jocīgi lietotājvārdi un/vai avatari, vai kā citādi noprotams, ka cilvēks ieradies "jaukt gaisu")

Ierastā kārtība - par noteikumu pārkāpumiem liekami brīdinājumi.

 

4. Spambedru izveidošana

Liekams brīdinājums un attiecīgā tēma slēdzama.


5. Banošana, kad lietotājs vēl nav savācis gana daudz (piecus) brīdinājumus

Pieļaujama tādos ārkārtas gadījumos kā pornogrāfija, kaitīgas hipersaites, vīrusu izplatīšana un citi Latvijas likumu pārkāpumi.

 

6. Kārtīga un saprotama bloķēšanas iemesla izvēle:

Bloķējot par pieciem brīdinājumiem, jānorāda, kuri pieci pēc kārtas tie ir, lai nākotnē par jauniem pārkāpumiem cits mods varētu piemērot lielāku bana laika. Ārkārtas gadījumos vajag nelielu situācijas aprakstu. Tā mēs varam turēt Bloķēto lietotāju lapu smuku un skaidru.

 

7. Saites uz vietnēm, kur ir kaitīgs saturs (skaņas/gaismas efekti, šokējoši skati, plikas tantes, viss, ko nevajag rādīt maziem bērniem un veciem cilvēkiem)

a) bez iepriekšēja autora brīdinājuma

Autoram liekams brīdinājums, raksts jāizlabo, lai brīdinātu citus, ka tālāk sekojošais saturs var būt kaitīgs. Īpaši smagos gadījums autoram liekams bans.

b) ar brīdinājumu

Nav jāsoda.

 

8. Lietotāju aizskaršana no modu puses brīdinājuma vai bana tekstā

Nav pieļaujama aizskaršana. Izjūtas jātur ārpus pienākumu pildīšanas.

 

9. Tēmu slēgšana

a) ar saimnieka piekrišanu

Visos gadījumos.

b) bez saimnieka piekrišanas

Tikai tad, ja lietotāji tēmu izmanto ļaunos nolūkos (liek nelabus materiālus, spamo). Īpaši jāuzsver, ka tēmas nedrīkst slēgt tikai tāpēc, ka modam nepatīk/kaitina tur rakstītais.

Tipiski gadījumi, kad tēma slēdzama:

  • bezjēdzīga spambedre (visādi "plusiņi visiem" u.tml.)
  • aizsācies flamewar
  • tiek rupji pārkāpti lapas noteikumi
  • moderators uzskata, ka ierakstam ir potenciāls kļūt par flamewar (piemēram, neveiksmīgi mēģinājumi trollot no tikko izveidota profila)
  • ja ir jau atbildēts uz prasīto jautājumu, bet citi lietotāji to ignorē un turpina karmot

 

10. Cita moda likta brīdinājuma/bloķējuma noņemšana

Pirms pārsteidzīgi noņemt citu moderatoru liktos sodus, nepieciešams ar viņu sazināties un noskaidrot sīkākus situācijas apstākļus. Drīkst ņemt nost, ja to atļauj pats licējs vai arī tā lemj administrācijas vairākums. Brīdinājumus atļauts ņemt nost pa vienam, ja redzams, ka lietotājs labojies, apņēmies vairs nepārkāpt noteikumus un ir aktīvs lapas dzīvē - piemēram, izveidojis kvalitatīvus rakstus.

 

11. Lietotāju pievienota satura labošana/dzēšana

a) pēc saimnieka lūguma

Ļauts labot/dzēst. Ja ir būtiski mainīts, salīdzinot ar autora sākotnējo komentāru, tad to atstāt un pierakstīt aiz tā "Labojums: <jaunais komentārs>".

b) bez saimnieka lūguma

  • Lai palīdzētu (pareizrakstības, kļūdainu hipersaišu izlabošana) vai likvidētu Noteikumu pārkāpumus (Caps Lock, lamuvārdi, spams).
  • Ja tas ir joks un moderatoram ir pārliecība, ka autors par to neapvainosies. Ja pieprasa izlabot, bez kādas vārda runas izmaina atpakaļ!
  • Atļauts dzēst bezvērtīgus warnotus komentārus, lai tie nepiesārņotu lapu un cits mods neuzliktu brīdinājumu par to pašu.

Laboja Susuris, labots 69x