Pirātismu bieži saista ar slavu, pat romantiku, bet dzīves īstenībā uz jūras ne tuvu nebija patīkama. Apstākļi bija zvērīgi, un mirstība no slimībām un ievainojumiem bija augsta. Slikts ēdiens, briesmīgi dzīves apstākļi un patstāvīgas briesmas padarīja pirātu dzīvi neapskaužamu. 

Apkalpe

Apkalpe skaitliski svārstījās no 20 līdz 300 cilvēkiem atkarībā no kuģa lieluma. Atbildība par to, lai kuģis turētos uz ūdens un viss noritētu bez traucējumiem, gūlās uz atsevišķiem komandas locekļiem. 

Kapteinis. Pirāti bija demokrātiski un savus vadoņus izvēlēja paši no savām rindām. Visveiksmīgākie kapteiņi bija tie, kam piemita talants vadīt un kas bija viltīgi pretinieki. 

Vecākais palīgs. Vecākais palīgs izsniedza visu, sākot no pārtikas līdz sodiem. Viņš bija atbildīgs par iegūtā laupījuma sadali. 

Bocmanis. Uz kuģiem bija vairāki bocmaņi- jaunākie virsnieki, kuru uzdevums bija apkalpot buras takelāžu un raudzīties, lai klāji būtu tīri un nepiedrazoti. 

Galdnieks. Galdnieks burtiski turēja kuģi uz ūdens- nomainīja bojātos dēļus, aizdrīvēja caurumus, kā arī laboja takelāžu un saplīsušās buras. 

Lielgabalnieks. Lielgabalniekam bija jāspēj precīzi nomērķēt un izšaut ne tikai vienu, bet ar visiem uz kuģa esošajiem lielgabaliem. Lai iegūtu tādu meistarību, bija nepieciešami gadi, un šo meistaru precizitāte bija apbrīnas vērta. 

Ķirurgs. Tikai uz nedaudziem pirātu klājiem patiesībā bija ķirurgs, bet laiku pa laikam kādu sagūstīja un piespieda kalpot. Ķirurgs izmantoja dažādus nažus, lai izņemtu lodes, amputētu locekļus, kā arī aprūpēja apdegumus no lielgabalu šāvieniem un ievainojumus, kas gūti tuvcīņā. 

Pulvera puika. Tas bija necils postenis, kurā nozīmēja jaunus puišus, kas tikko ienāca pirātu komandā. Viņu uzdevums bija pielādēt un tīrīt lielgabalus. Ja viņi izdzīvoja, tad ar laiku kļuva par lielgabalnieka palīgiem vai pat lielgabalniekiem. 

Kuģa puika. Jaunie komandas locekļi, kas nekļuva par pulvera puikām, strādāja par kuģa puikām, kam bija jātīra kapteiņa kajīte, jāpalīdz kuģa pavāram un kopumā jādara viss, ko tiem lika. 

pirates

pirates

Pienākumi 

Pienākumi uz kuģa variēja starp kuģa tīrīšanu un patstāvīgiem remonta darbiem, lai tas varētu droši kuģot. Apkalpei bija arī patstāvīgi jāuzmanās no citiem kuģiem, kā arī jāpēta paisumi un bēgumi, vēja virziena maiņas un jāizsargājas no bīstamajiem rifiem. Lai to visu veiktu cauru dienaakti, vajadzēja sastādīt dežūru sarakstu. 

 

Pārtika un dzērieni 

Alkāns

Brauciena ilgumu turklāt noteica arī pārtikas un dzeramā daudzums, ko varēja pārvadāt kuģis. Ir saglabājušies saraksti, kas liecina, ka maltītes bijušas nemainīgas un daudz kas bija atkarīgs no pavāra prasmes. Vislielāko problēmu sagādāja pārtikas uzglabāšana. Pat sālīta gaļa ar laiku sabojājās, un slavenais kuģa biskvīts jeb "cietā nagla" bieži vien bija pilns ar sīkiem kukaiņiem, kas pazīstami kā smecernieki.

Būtiska krājuma daļa uz kuģa bija alus, sidra un ruma mucas. Vienā kuģī veda 10500 galonus alus uz tikai 3500 galoniem ūdens. Rumu nedzēra tik bieži kā alu, bet, kad to izsniedza, tad, sajaucot puspinti ruma ar ūdeni- tas tik tā līdzinājās divām pudelēm mūsdienu ruma! 

 

 

Kuģa krājumu saraksts (saglabājies no 1708. gada) 

  • 4 mucas vēršgaļas 
  • 4 lielās mucas cūkgaļas 
  • 82 muciņas sviesta 
  • 8 mucas alus 
  • 3 kastes ziepju 
  • 14 kastes sveču 
  • 12 mucas auzu pārslu 
  • 3 mucas etiķa 
  • 6 baķi audekla kojām 
  • 4 mucas kausētu tauku 
  • 6 zirga galvas 
  • 3 miecētas ādas  

*Lielās mucas tilpums ir no 63 līdz 140 galoniem 

*1 galons = 4,5 litri 

*Muciņā ietilpst 56 mārciņas 

*Mārciņa = 0,45 kg 

Groks (jūrnieku dzēriens) 

Iespējams, slavenākais dzēriens, kas daudzkārt aprakstīts jūrnieku un pirātu folklorā, tika dēvēts par groku, kas būtībā ir rums, kam pievienotas dažādas garšvielas. Oriģinālā recepte ir saglabājusies līdz pat mūsdienām un varat pamēģināt arī jūs: 

Vienam mēram ruma pievieno trīs mērus karsta ūdens, kurā iepriekš izšķīdināta sula no citrona puses un trīs karotes cukura. Tā ir porcija vienam cilvēkam. Ja jāpiedzirda vesela komanda, palielini daudzumus! 

grog

Laboja , labots 1x