Stāsts ir iespaidīgs - ja redzēsiet to naudas kaudzi, kas guļ uz galda viena maza puisīša priekšā, pie tam viņš pats to visu ir sakrājis.


Nikam ir deviņi gadi un vēlas spēlēt datorspēles, tomēr vecāki ir nepielūdzami un nauda bija jāsakrāj pašam.

Niks: "Es laukos palīdzēju draugam, vēl mamma ar tēti dod naudu."

Liekot santīmu pie santīma pagāja divi gadi, līdz Niks nodomāja, ka vajadzīgā naudiņa būs sakrāta.

Niks: "Varētu būt simts, jo ļoti daudz sver."

Kā jau cilvēks, kuram naudas lietās ir liela pieredze, Niks nosprieda, ka ar monētu bundžu veikalā nav ko meklēt.

Niks: "Gribētu samainīt naudu lielākās banknotēs."

Niks kopā ar uzticības personu no "Tautas balss" devās uz banku, lai beidzot uzzinātu, cik liels ir viņa kapitāls un samainītu sīknaudu pret banknotēm. Niks bija sapriecājies par agru. Samainīt monētas var, taču daļu naudas nāksies atstāt bankai, arī tad, ja santīmus ieskaitītu bankas kontā.

Bankas darbinieks: "200 monētas par velti, pēc tam katra 50 ir 25 santīmi. Ja maina, tad katra 50 monēta ir 50 santīmi."

Kāpēc banka prasa, ja Niks tik vien grib sataupītās monētas samainīt pret lielāku naudu?

Kristīne Jakubovska, "Hansabankas" preses sekretāre: "Latvijas komercbankas vispārējā prakse ir tāda, ka tiek ņemta komisijas nauda, jo monētu apstrādes process ir dārgs, ir nepieciešamas monētu skaitīšanas mašīnas, pakošana, transportēšana un citas nianses."

Vai Nikam tiešām būs ar sīknaudas bundžu jādodas uz veikalu?

Kristīne Jakubovska: "Latvijā apmainīt monētas pret papīra naudu var bez komisijas naudas Latvijas Bankā."

Izrādījās, ka Niks ir sakrājis Ls 48, 76. Līdz kārotajām spēlēm būs vien jāpagaida un jālūdz vecākiem, lai kabatas naudu izsniedz retāk, bet banknotēs.

: https://www.tvnet.lv/article.php?id=314452

---------------------

 

Atceros, kā pats bērnībā krāju naudu, laikam deva 20 santīmus nedēļā, pirku šokolades batoniņus "Miks" - toreiz maksāja lēti biggrin_mini2.gif , tad pēc kāda gada sāka dot 30 santīmus, un sāku krāt. Gada laikā sakrāju kaut kur 20 latus un uz ziemassvētkiem nopirku radio vadāmo mašīnu. Tad jau tā summa ar katru gadu palielinājās, tagad jau ir jāstrādā, lai kaut ko sakrātu.. smile_mini.gif

Kā jums ar naudas krāšanu?