Režisors: Lars von Trier

Galvenajās lomās: Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Ghita Nørby

Lai gan Larsu fon Trīru ieskatu par ļoti talantīgu cilvēku, nevarētu teikt, ka izjūtu pret viņu dziļu cieņu. Savos darbos viņš jau nu pārāk bieži mēģina provocēt skatītāju un izmanto citas ne pārāk godīgas metodes. Bet ar to visu, tomēr ir un paliek viens sasodīti talantīgs režisors.

Sevi vispār neuzskatu par lielu seriālu mīļotāju, lai gan seriālus mēdzu skatīties. Taču to gandrīz vienmēr daru tīri izklaides nolūkos un tādus, pēc saviem ieskatiem, ļoti kvalitatīvus, esmu redzējis tikai divus. Riget ir viens no tiem.

Tātad - par ko mēs vispār runājam?
Darbība risinās nesenā pagātnē, Dānijā. Uz vecas kapsētas ir uzbūvēta slimnīca un tur šad tad notiek kaut kādas pajocīgas lietas. Vienlaicīgi no Zviedrijas ierodas visnotaļ īgns un dāņus nemīlošs neiroķirurgs Stigs Helmers un pieņemšanā piesakās veca kundzīte, kas ir simulante un vaļas brīžos nodarbjas ar spiritismu. Un tā aizsākas virkne dažādu notikumu.

Pēdējos gados pasauli pāršalcis vesels vilnis ar dažādām filmām un seriāliem par vilkačiem, vampīriem, spokiem un tā tālāk. Par šo tematu atainojumiem kino man nekad nav bijusi interese un, cerams, tāda arī neparādīsies. Lai gan no pirmā acu uzmetiena droši vien radīsies iespaids, ka Riget ierindojams tajā pašā plauktiņā, īsti patiesībai tas neatbilst.
Ļoti savdabīgs garadarbs, kuru man pat pagrūti precīzi un kodolīgi noraksturot. Viss sižets ir ļoti pārdomāts, un, lai gan te nav tādu izteikta cetrālā tēla, seriāla varoņi (kuru nav mazums) ir ļoti detalizēti un smalki atainoti. Brīžiem pavīd arī pīķamelns melnais humors, pie kam, izspēlets ļoti virtuozi. Žēl tikai, nav pārāk daudz. Tomēr visa sāls laikam slēpjas paša stāsta oriģinalitātē - es nekad neesmu redzējis neko tik tik...dīvainu? ērmīgu? vai vienkāršāk sakot sasodīti sakarīgu un savdabīgu.


Varbūt kāds šo īsti negribēs dēvēt par seriālu - kopumā ir tikai viena sezona, astoņas sērijas, katra stundas garumā. Bija domāts taisīt nākošo sezonu, bet gadījās nelaime - īsā laika sprīdī ķelli nolika divi centrālie tēli. Savā ziņā mani tas arī priecē, jo pirmā sezona beidzās ar vairāk jautājumiem, nekā atbildēm un sazin kā otrā sezona izskatītos. 2004 gadā kaut kas tika no amerikāņu puses līdzīgs safilmēts, tā kā rīmeiks, tā kā Stīvena Kinga darbs. Neesmu redzējis un arī neskatīšos, par cik pastāv pamatotas aizdomas, ka nekas diži košs tur nav.

Jāliek 9/10.


Laboja , labots 2x