Netisamizdzeso miniblogs

  • Netisamizdzeso
    0

    Ko eksiņš domā par UBI?

    • Viesty
      0

      Nja nevaru sagaidīt @SJohnson komentāru

      • SJohnson
        0

        Nu tā viņš ir.

    • obsidian
      +1

      Cilvēks pēc dabas ir slinks zvērs. UBI palielinātu bezdarbnieku skaitu (jo mazinātu motivāciju cīnīties par labāklājību) un samazinātu cilvēces produktivitātes mediānu.

      • Kārlis
        0

        Toties butu lielaks noiets letajam pivasinam

      • Netisamizdzeso
        0

        Intuitativi tā varētu domāt, bet šī summa nav domāta reālai ilgstošai dzīvošanai, ar viņu tu knapi sedz savus izdevumus, bet tas dev dod iespēju "meklēt labāku dzīvi" mācoties vai veidojot savu biznesu. Personīgi domāju, ka man ātri apniktu sēdēt mājās un neko nedarīt un es gribu vairāk kā vienkārši izdzīvot, bet tas protams atšķiras katram cilvēkam. Mūsu somu draugi jau ir pasteigušies un sākuši pētīt šo dzīvē, Šobrīdējais īsais secinājums no viņu lapas: Preliminary results: self-perceived wellbeing improved, during the first year no effects on employment (https://www.kela.fi/web/en/experimental-study-on-a-universal-basic-income), jāatzīst gan, ka pētijuma izmēŗs ir niecīģs (2k cilvēku) un nav koledžas vecuma cilvēku (28-56 gadi)

        • obsidian
          0

          1. Survivor bias - tas, ka tev gribas un sanāk pilnveidot savus dzīves apstākļus nenozīmē ka vidusmēra ļautiņš to spēs.
          2. Šajā pašā somu draugu eksperimentā es biju lasījis kopsavilkumu, ka šis projekts nenesa objektīvi pozitīvu labklājības izmaiņu.

    • dzedajs
      +1

      huina

      • vampyre124
        +2

        Nav iespējams ieviest to. Vajag utopijas līmeņa pārticību un tehnoloģisko progresu.

        • Netisamizdzeso
          0

          Pilnīgi piekrītu par tehnoloģisko progresu. Domāju, ka šobrīd šo nav iespējams īstenot visur pasaulē, bet tikai bagātākajās valstīs, kuras šobrīd pelna no milzīgajiem automatizācijas procesiem, bet visa šī nauda aiziet uz barības ķēdes augšējo galu kamēŗ cilvēki kuri darobjās salīdzinoši primitīvos amatos zaudē savas darbavietas. Tuvāko 10-20 gadu laikā tiks automatizēti arī ne tik primitīvas darba vietas kā grāmatvedība, mazumtirzniedzība, kravu pārvadāšana un pat savā mēŗā programmēšana un viss ieguvums aizies uz milzīgajām korporācijām, kamēŗ parastajiem cilvēkiem līdzekļi samazināsies un mirs pirktspēja. Ateros, ka kādā intervijā Īlons Masks pauda viedokli, ka nāktonē kad šī automatizācijas nonāks nākamajā līmenī nebūs citas izvēles kā ieviest UBI.

          • vampyre124
            0

            Arī bagātākās valstis nevar atļauties to normālā veidā. Nav pat uz detaļām jāskatās, cik tas teorētiskais UBI apjoms ir, vai 5 dollāri vai 1,000 dollāri, tīri jāpaskatās ekonomisko nozīmi tādam projektam. Ne viens cits ka vien paši cilvēki nefinansēs to UBI, takā tas vienkārši ir 'wealth redistribution'. Ja izdos 100 dollāru UBI , tas nozimē ka taja pašā laikā tai institūcijai kas atbildīga par UBI ir jāatrod kur iegūt līdzekļus lai to UBI izmaksātu. Arī bagātāko cilvēku bagātība ir stipri pārvērtēta. Cilvēkiem pastāv uzskats ka Jeff Bezos sēž uz burtiski 100 miljardiem naudas, kamēr tā lielā vērtība nāk no viņā amazon stocks, un arī lieli uzņēmumi ka amazon, lielāko daļu naudas ieinvestē atpakaļ uzņēmumā. Takā vienkārši no "bagātajiem" nesanāks paņemt.

            Automatizācijas bailes arī es nesaprotu, tur var specifiski baidīties, ja tu esi šoferis, un tieši šoferu profesiju aizvieto ar pilnu automatizāciju. Tomēr nav tā ka darba vieta pazūd nebūtībā, tie uzņēmumi kas kaut ko automatizē, nesēž uz rokām, bet gan ar ietaupīto naudu attīsta uzņēmumu, radot jaunas darba vietas. Kad mašīnas tika radītas pirmkārt, kariešu vadītāji arī uz to skatījās negatīvi. Tomēr mašīnas radīšana ne tikai izveidoja pašas mašīnas, bet simtiem citu industriju kas ir ļoti stipri saistītas ar mašīnu efektīvu izmantošanu- ceļu būve, mehānika, loģistika, un citas industrija kas nespētu eksistēt bez attīstītas ceļu infrastruktūras un mašīnām. Datori- padarīja skaitļotājus nevajadzīgus, bet pilnībā pārvērta pasauli. Ir grūti paredzēt kas notiks nākotnē, un ka tas mainīs visu sabiedrību.

            Tas ir sava veida pozitīvs apburtais loks. Kad nonāksim līdz tam kad viss tiek automatizēts, būsim tajā utopijā, jo pamat vajadzības būs visiem apmierinātas.

            Kamēr viss nevar tikt automatizēts, tikmēr notiks šī horizontālā attīstība, kur radīsies jaunas un jaunas industrijas.

      • Moondefender
        0

        Meme

        Lielāka iespēja, ka tiks izveidots kaut kas līdzīgs skynetam līdzīgi kā ķīnā, kurā tad arī parādīsies cilvēki, kam kaut kas trūkst - ir depresija, nav ko ēst, slimo, notika nelaime utt. un tie tad tiem arī varēs sniegt palīdzību.

        ubi nekad nestrādās tur ir pārāk daudz variables.

      • SJohnson
        0

        No such thing as a free lunch. UBI ir peak deģenerācija. Redistributeot cilvēkiem nodokļu maksātāju naudu bez iemesla.

         

        Pat teorētiski tā ir pilnīgi debila ideja.

         

        Ja ko tādu ieviestu, es visu savu UBI allowance noblieztu kontrabandas smēķos vai noziedotu Mises Institute.

        • obsidian
          -1

          Universal Basic Income radītu Universal Basic Outcome un tas konceptuāli ir kaut kas varen līdzīgs komunisma statūtiem, kas paredz ka neviens nevar būt turīgāks par apkārtējiem, jo tak jābūt vienlīdzīgiem, tas tak vieno tautu.

      • Burnsey
        0

        bija ciemos pie rogan.