Breaking Benjamin ir alternatīvā roka grupa no Amerikas, kura tika dibināta 1998. gadā pilsētā Vilks-Barre. 2006. gadā šī grupa izlaida pašu tirgojamāko albumu pa visu Hollywood Records studijas vēsturi, apdzenot pat Queen, kuri arī sadarbojās ar šo studiju.

Pats sākums 1998. – 2000. gads

Pirmsākumos tie bija divi draugi, skolnieki: ģitārists un vokālists Bendžamins Bernils un bundzinieks Džeremis Hammels, kuri bieži vien spēlēja vietējās kafeinīcās, klubos un ballītēs. Viņi parasti izpildīja „Nirvana”, „Godsmack”, „Deftones”, „Nine Inch Nails” un „Depeche Mode” dziesmas. Divatā spēlēt nebija ērti, tāpēc bieži kompāniju sastādīja, kāds no draugiem.

Brupas nosaukums radies pēc viena incidenta, kad grupa izpildīja „Nirvana” dziesmu, Bendžaminam nokrita un saplīsa mikrofons. Cilvēks, kurš pacēla to, teica:” Thanks to Benjamin for breaking my fucking mic”. Bet drīzumā nosaukums tika nomainīt uz vienkāršāku „Plan-9”, jo līdz šim tika apsverti deviņi nosaukumi.

Grupa „Lifer” 2000. – 2001. gads

Šaja laikā Bendžamina un Džeramija draugi – Aarons un Marks, kuri vēlāk kļūs par Breaking Benjamin basģitāristu un ģitāristu, kļuva populāri ar savu kolektīvu Strangers With Candy, pateicoties uzvarai kaveršovā, kur viņi izpildīja grupas a-ha Take on Me dziesmu. Grupa parakstīja kontraktu ar studiju Universal Music Group uz jauna albuma ierakstīšanu un devās gastoļu tūrē pa valsti. Mainījās kolektīva nosaukums, no sākuma uz Driver vēlāk uz Lifer. Pēc tūres grupa atpūtās dzimtaja pilsētā, lai nenāktos skumt Aarons un Marks pārvācas uz Breaking Benjamin. Bet drīzumā viņiem nācās nopietni strādāt ar Lifer grupu un viņu vietā nāca citi laicīgi muzikanti.

2001. gadā Lifer ierakstīja albumu, bet drīzumā saprata, ka tas izgāzies. Marks pazvanīja Benam un pateica, ka Lifer tiek likvidēts, bet abi ģitāristi pārvācas atpakaļ. Plan-9 tika atkal pārsaukts par Breaking Benjamin, bet divi laicīgie ģitāristi atlaisti.

Slavas sākums 2001. gads

Aarons un Marks pilnīgi apvienojās ar Benu un Džeramiju. Tika pieņemts lēmums uzstāties tikai ar pašsarakstītām dziesmām, kuru Benam bija ļoti daudz. Vēl skolā viņš bija rakstījis savas dziesmas, vedoties no „Tool” un „Deftones”. Apmēram tajā laikā arī radās dziesma „Polyamorous”. Viņi sāka bieži uzstāties savā pilsētā un tās apkaimē. Vienā no tādiem koncertiem ieradās cienījams DJ no pietiekami populāras radiostancijas WBSX-FM Fredijs Fabrijs. Viņš ierakstīja koncerta „Playmorus” un pievienoja to savam dziesmu sarakstam. Drīzuma dziesma salasīja daudz pozitīvu atsauksmju un DJ piedāvāja grupai ierakstīt savu albumu.

2001. gada rudenī tika izlaists Breaking Benjamin EP, izdeva 2000 kopiju un tās ātri izpirka klausītāji.

Saturate 2001. -2003. gads

Jaunā grupa pievērsa Hollywood Records studijas uzmanību. Ar šo studiju kopā sadarbojās paši Queen. Tika uzņemts videoklips diesmai „Polymorus” un to bieži rādija uz MTV un VH1. Tika uztaisītas vairākas kopijas ar Breaking Benjamin EP un tās visas tika ātri pārdotas. Puiši aizdomajās par pilnvertīgu albumu un 2002. gada iestrēga studijā, lai drīzumā to izlaistu. Tādā veidās gaismā izgāja albums Sature. Tas nesastādīja grūtības ar ierekstīšanu, jo viss materiāls tika atstrādāts iepriekšējās uzstāšanās. Albumā ietilpa arī pārrakstītās dziesmas no iepriekšējā EP.

We Are Not Alone  2004. -2006. gads

2004. gadā Breaking Benjamin izlaiž savu otro pilnērtīgo albumu - We Are not Alone. Drīzumā grupa dodas kopā ar Evanescence tūrē.

Dziesma „So Cold” nospēlēja galveno lomu visā albumā un grupa nevarēja neierakstīt EP/singlu šai dziesmai. Tajā pašā gadā arī izgāja So Cold EP, kurš tikai paaugstināja grupas reitingu. Tur ietilpa „So Cold” akustiskā versija ierakstīta koncertā, dziesma priekš datorspēles Halo 2 - Blow Me Away un Lady Bug. Pie tam, dziesmām „So Cold” un „Follow Me” tika uztaisīti mājas videoklipi, kuri atnesa lielu popularitāti un fanātu skaitu internetā. Bet septembrī grupu pamet bundzinieks Džeremijs.

2005. gadā 28. septembrī Džeremijs padeva tiesā iesniegumu, viņš gribēja dabūt naudu par to, ka palīdzēja ierakstīt dziesmas iepriekš – 8 miljonus dolāru. Bet 25. oktobrī saņēma atteikumu no tiesas.

Phobia 2006. – 2008. gads

2006. gadā grupa izlaiž trešo albumu Phobia, un sāk virzīties uz čartu virsotnēm.

Tā paša gada vasarā Breaking Benjamin izlaiž singlu no jaunā albuma „The Diary Of Jane”. Dziesma trāpija labāko desmitniekā Billboard 100 kategorijā moder-rock uz 2007. gadu. Vēlāk iziet otrs singls „Breath”. Rudenī izgāja trešais singls no albuma – „Until the End”. Šī dziesma izgāja bez klipa un kā „Breathj” nespēja pārspēt „The Diary Of Jane” panākumus.

2007. gada februārī uzstāšanās Stabler Arenā tika ierakstīta un izdota uz DVD ar nosaukumu Live — The Homecoming. DVD ieraksts ilga 1 stundu un tas kļuva par pirmo Breaking Benjamin koncertu, kuru ierakstīja dzīvajā.

Dear Agony 2009. – mūsdienas

2009. gadā 17. augustā pa radio atskanēja pirmā dziesma „I Will Not Bow” no jaunā albuma Dear Agony, bet 29.septembrī veikalu plauktos parādījās pats albums.

2011. gada 2. augustā Bens padeva iesniegumu tiesā uz Aaronu un Marku, jo viņi slēdza kontraktus un prezentēja albumus nedodod ziņu pašam Benam. Šos biedrus izmeta no grupas, un viņi atteicās komentēt un dod intervijas par šo tēmu. Bens saka, ka dziesma „Blow Me Away” kuru ierakstīja pavisam nesen, tika sarakstīta vēl 2004. gadā bez Aarona un Marka klātienes. Ieraksts dotu Aaronam un Markam 100 000$ no 150 000$. Par to Bens prasa 1,2 miljonus no viņiem tagad. Pēc visām tiesām grupā palika tikai divi dalībnieki – Bens un Čads (bundzinieks).

 Raksturīgas dziesmas

Laboja , labots 1x