Sveiki labdien, esmu lepns paziņot, ka esmu vienīgais moderators eXa vēsturē, kurš ir divreiz kļuvis par modu un divreiz no tā pats (lai arī apstākļu spiests) atteicies.

Kāpēc izlēmu beigt moda darbību? Šī gada sākumā no zilo pulciņa aizgāja mani ilgi cīņubiedri @Ridiculus un @Hibs. Kopš tā brīža man sāka mākties virsū domas, ka exs aizņem diezgan ievērojamu daļu arī mana laika.

Bija šādas tādas sīkas nesaprašanās administrācijā. Es uzstāju, ka katrai modu darbībai jābūt pamatotai un lietotājiem jāzina, par ko tieši viņi ir sodīti. Daži citi modi un Maadinsh atbalstīja patvaļīgāku pieeju, kas man šķita pārāk "slinka" un netaisna. Laikam ne velti par 2012. gadu eXā ieguvu titulu "Gada bargākais administrācijas darbonis", taču rīkojos stingrā saskaņā ar lapas Noteikumiem un centos būt pēc iespējas objektīvs.

Notikums, kas lika vadzim lūzt, bija lietotāja Bloodskill parādīšanās exā. Varu atzīties, ka tas bija mans viltus profils. Bloodskill uzdevās par krievu tautības pārstāvi, kurš nav radis uzturēties latviskā sabiedrībā (lai gan viņa māte ir latviete). Iedvesma radās, man iejūtoties latviešu stereotipiem atbilstoša 9. maija svinētāja ādā šinī Kambyz miniblogā.

Bloodskill eXā uzdeva dažus provocējošus jautājumus (kāpēc uz Brīvības pieminekļa redzami skrienoši fašisti?), taču, manuprāt, saskaņā ar lapas noteikumiem.

Skrienoši vīri 2. Pasaules kara vāciešu ķiverēs

 

Ar kaunu jāatzīst, ka daļa eXa lietotāju uzvedās visai nepieklājīgi, apvainojot Bloodskill Staļinisma kara noziegumos utt., lai arī viņš jebko par PSRS ieminējās vien pēc stundas, kad jau bija sabāzti viņam sejā visi iespējamie komunisma kauna traipi. Bet ne par to stāsts.

Bloodskill saņēma 3 banus, neviens no tiem nebija pamatots ar noteikumu pārkāpumu:

1) no Visumnieks uz neilgu laiku (tanī brīdī viņš jau zināja, ka Susurim un Bloodskill sakrīt IP adreses, tāpēc tas bija vairāk joka pēc, lai pakaitinātu mani);

2) no Viesty uz gadu (teica gan, ka varu sevi atbanot, ja vēlos);

3) no Alberts00 uz 5 dienām (nākamajā dienā pēc nekaitīga m-bloga, kurā diskusija bija jau divas stundas kā beigusies).

Bloodskill avatars

Administrācijas grupā "Lazy Girls" tika izveidota diskusija, kur man pieprasīja paskaidrojumus, kāpēc esmu troļļojis exu. Devu vajadzīgās atbildes, mans svarīgākais arguments bija tāds, ka nevienu lapas lietošanas noteikumu neesmu pārkāpis .Konkrētus citātus, kas būtu uzskatāmi par naida kurināšanu, neviens man nespēja dot. Jā, Bloodskill jautājumi izraisīja nelielus etniskā naida uzplaiksnījumus, bet pie tā vainīgi bija nesavaldīgi eksieši, nevis tieši pats Bloodskill.  Šī modu apspriede notika vakar, un apritēja Alberts00 5 dienu bana termiņš.

Tā kā atkal varēja piekļūt savam profilam, Bloodskill ievietoja savā galerijā attēlu ar Rīgas mēra amata kandidātu no partijas "Par dzimto valodu", Ilarionu Girsu. Izvērtās interesanta un vērtīga diskusija, pat nebija nekādu apvainojumu, kas balstīti uz aizspriedumiem.

за родной язик!

Lai nu kā, nākamajā dienā (šodien) secināju, ka Bloodskill galerija ir pilnībā izdzēsta, kā arī profils ir banots uz mēnesi ar iemeslu "zb". To bija paveicis Maadinsh.

Tā kā iepriekšējā vakarā iekš Lazy Girls bija notikusi izskaidrošanās un viss bija zināms un skaidrs, man atlika izdarīt vienu no diviem secinājumiem:

a) Maadinsh nebija spējīgs manus argumentus uztvert, un arī nemaz necentās problēmu atrisināt, izklāstot savas domas un izrunājot situāciju;
vai
b) Maadinsh apzināti rīkojās ar mērķi man ieriebt, un tas uztverams kā personīgs apvainojums.

Galu galā - kāpēc es nedrīkstētu sēdēt citā profilā un rakstīt par sev interesējošām lietām, nepārkāpjot noteikumus? Rakstīt no minoritātes skatupunkta man patiesi bija vērtīga un izglītojoša pieredze. Kaut kāds naids pret krieviem nedrīkstētu būt iemesls, lai Bloodskill šādi apspiestu un cenzētu.

Jebkurā gadījumā Maadinsh paustā attieksme ir pretrunā ar manu izpratni par sadarbību vai cilvēciskām attiecībām vispār. Turpināt kaut ko darīt ar zilu niku būtu pretrunā ar maniem morāles principiem. Bez īpaša naida atteicos no moderatora pienākumu pildīšanas. Blooskill bans nav tik svarīgs, es vienkārši nevaru strādāt kopā ar cilvēkiem, kas nevienlīdzīgi izturās pret citiem, un uzskata to par tasinīgu rīcību.

Laboja Susuris, labots 12x