Gotye

Gotye ir Beļģijas/Austrālijas dziedātājs, dziesmu autors un dažnedažādu mūzikas instrumentu spēlētājs. Mūziķa īstais vārds ir Vūters (Vollijs) De Bekers un viņš ir dzimis 1980. gada 21. maijā.
Viņa balss ir salīdzināta ar daudziem pasaules slaveniem dziedātājiem, taču, manuprāt, tā ir ļoti unikāla.
Slavas virsotni savā solo karjerā Gotye izpelnījās ar 2011. gada hītu "Somebody That I Used To Know", kas izcīnīja pirmo vietu "Billboard Hot 100".
Vūters ir arī grupas "The Basics" dalībnieks, kur viņš iestājās jau 2002. gadā. 


Par Gotye vēsturi


Dziedātājs ir dzimis Beļģijā, taču jau tad, kad viņam bija divi gadi, viņa ģimene pārcēlās uz Austrāliju. Arī Austrālijā viņi mainīja dzīvesvietas sākot no Velsas, līdz pat Viktorijas štatam. 

Kā jau jaunam mūziķim, Valteram (Tā viņu iesauca skolā) patika apgūt ar vien jaunus un jaunus mūzikas instrumentus, taču viņš galvenokārt spēlēja klavieres un bungas. Jau tīņa gados viņš dibināja savu grupu "Downstares", kur iesaistīja arī trīs savus vidusskolas draugus, to skaitā arī Lūkasu Taranto, kurš joprojām dažkārt parādās uz skatuves kādā no Gotye koncertiem. Tomēr pēc skolas pabeigšanas grupa izjuka un katrs no grupas dalībniekiem aizgāja savu ceļu, atstājot Bekeru vienu pašu. 

2001. gadā viņš kopā ar saviem vecākiem pārcēlās uz Melnburnu, kur varēja turpināt mācības. Pie viņa mājās apmetās arī divi viņa draugi, ar kuriem kopā Vūters varēja atsākt mūzikas dzīvi. 

 

 

Par Gotye mūziku


Gotye pieskaitāms tādiem žanriem kā: Indīroks un Alternatīvais roks. Solists apguvis šādus mūzikas instrumentus: ģitāru, klavieres, bungas, perkusiju, sintezatoru. Dziedātājs guvis savus panākumus ne tikai sava interesantā mūzikas stila dēļ, kas caurvijas ar mistisku mākslu, bet arī dēļ viņa baudāmās balss, kura, pēc mūzikas ekspertu domām, līdzinās Pīteram Gabrielam un pat Stingam

 

 

Karjera


2001 - 2004


2001. gadā De Bekers laida klajā savas pirmās dziesmas, galvenokārt mācoties no citām dziesmām un lietojot viņas kā paraugus. Jau mazliet vēlāk viņš izveidoja savu pirmo kompaktdisku, kurā tika iekļautas četras dziesmas (populārākā no tām Out Here in the Cold). Viņš izveidoja aptuveni piecdesmit diska kopijas, tad nu kuras uzsāka kolekciju. Visām kopijām dziesmu saraksts uz vāciņa tika rakstīts ar roku un pat animēts ar zīmuļiem, ko, protams, uzņēmās pats jaunais dziedātājs. Nosaukumu izvēlēties nebija grūti, viņš albumam piešķīra tādu vārdu, kādu viņa māte reiz bija devusi mājdzīvniekam. Vārds neskanēja diez ko pārliecinoši, tāpēc Bekers to mazliet pārveidoja un galu galā izveidojās - Gotye, kas tagad ir viņa skatuves vārds. Tā kā sākumā par popularitāti un slavu ir ļoti jācīnas, viņš sāka ar radio stacijām, kurām katrai aizsūtīja pa kopijai no diska un ar aizrautību gaidīja atbildi. Atbildi saņēmis, Vūters bija patīkami pārsteigts, jo salīdzinoši populāra jauniešu radio stacija "Triple J" radīja pozitīvas atsauksmes un vēlējās turpināt sadarbību ar jauno mākslinieku. 

Aptuveni ap šo pašu laiku Bekers kādā ballītē satika dziedātāju un dziesmu rakstītāju Krisu Schroederu, ar kuru mazliet vēlāk apvienojās un muzicēja zem "The Basics" vārda. Radot ar vien jaunu un jaunu mūziku, viņi kopā braukāja apkārt un sniedza cilvēkiem ar vien vairāk koncertus. "The Basics" turpināja savu eksistenci arī paralēli Gotye darbībai un laika posmā no 2004 - 2010. gadam izdeva četrus albumus.

Bekers izdeva vēl divus diskus ar četrām dziesmām katrā, kas guva ļoti labas atsauksmes un tas viņam ļāva izdot savu pirmo solo albumu "Boardface". 

 

2006 - 2009


2004. gadā tika pārdota ģimenes māja, lai pārcelot uz tās pašas Melnburnas dienvid-austrumiem. Beidzot Bekers iestājās darbā. Viņš strādāja vietējā bibliotekā, kur pa brīvajiem brīžiem, kas viņam bija pietiekoši strādāja gan pie The Basics, gan Gotye mūzikas. Bet ar to pārcelšanās nebija, turpmākos pāris gadus viņš pārcēlās vairākas reizes, taču paralēli tam izdeva arī savu otro Gotye albumu "Like Drawing Blood", kuru palīdzēja īstenot Austrāliešu mūzikas grupas "The Temper Trap" menidžeris Denijs Rodžers, kurš kļuva par Vūtera draugu. Albums ieņēma diezgan augstas vietas pasaules topos un pat saņēma dažus apbalvojumus. 

2006. gada septembrī Gotye tika nominēts ARIA balvai par "Like Drawing Blood" albumu. Kā arī, šis tas tika ierindots starp deviņiem labākajiem 2006. gada Austrālijas Mūzikas albumiem. 

2007. gadā Bekers saņēma apbalvojumu kā labākais Austrālijas dziedātājs- vīrietis. 

Un dziesmas no albuma vēl nebija pagrimušas, tās vēl joprojām bija neskaitāmu topu augšgalos. 

 

 

2010 - mūsdienām


Tā kā "Like Drawing Blood" saņēma tādu atzinību, Bekers varēja atļauties jaunu māju tur pat netālu Melnburnā. 

Jau pēc kāda laiciņa viņš publikai dāvāja vēl vienu lielisku dziesmu- "Eyes Wide Open". Šī saņēma vienas no labākajām atsaucēm no visām viņa dziesmām un beigu beigās pat saņēma 2011. gada APRA mūzikas balvu "Song of the Year" (gada dziesmas) kategorijā. 

Tajā pašā gadā tapa jauns albums ar interesantu nosaukumu- "Making Mirrors". 

Mazliet vēlāk nāca klajā teju visiem zināmā dziesma "Somebody That I Used To Know". Dziesmā piedziedāja dziedātāja Kimbra un dziesma iekaroja visu pasauli. 

5. jūlijā YouTube dziesmai tika pievienota arī video versija, kuru palīdzēja izstrādāt Nataša Pincus. Videoklips nu jau ir sasniedzis 370 miljonus skatījumu (25. janvāris 2013). 

Atgriežoties pie "Making Mirrors" albuma, tas jau pirmajā nedēļā kopš tā izdošanas ieņēma pirmo vietu Austrālijas topā. 

 

 

Diskogrāfija 


Nosaukums Datums Žanrs Garums Dziesmu skaits Attēls
Board Face

15.02.2003

Elektronika 57:36 12 Boardface 
Like Drawing Blood 21.05.2006 Alternatīvā mūzika, Trip Hops 47:50 11 Like Drawing Blood 
Making Mirrors 19.08.2011 Indīroks, Indīpops 42:21 15 Makinh Mirrors 

 

 

Dažas dziesmas


 

 

 

 

 

Noderīgas saites


http://gotye.com/ 

https://www.youtube.com/user/gotyemusic 

https://www.last.fm/music/Gotye 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gotye