Režisors: Ridley Scott

Galvenajās lomās: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, David Thewlis, Edward Norton


Kādus gadus atpakaļ tika redzēta Kingdom of Heaven, tā arī noskatījos un aizmirsu. Skaista, bet emocionāli patukša filma. Tāpēc arī ne pārāk spēju saprast, kāpēc vairāki man zināmi un kinolietās saprotoši ļauži tik atzinīgi izsakās par šo filmu. Patiesība izrādījās gauži vienkārša - ir iznākusi neapgraizītā versija, kas ir par aptuveni četrdesmit piecām minūtēm garāka un šīs pārmaiņas dara brīnumus.

Filmas darbība risinās divpadsmitajā gadsimtā un cetrālie notikumi būtība ir Krusta kari un kristiešu/musulmaņu cīņa par Jeruzalemi.

Ļoti netipiski šāda tipa filmām, viss stāsts ir ļoti pārdomāts un smalki izstrādāts. Īsti negribas šo te saukt par tādu pliku izklaides kino, kaut gan te nav nekāds psiholoģiski smagais un domājamais gabals. Neuzbāzīgi attēlotas un iztirzātas cilvēka attiecības ar Dievu, kaut gan pavisam nedaudz radās iespaids, ka Ridlijs Skots tomēr te tā nedaudz grēko un dažviet šim aspektam neveltī pienācīgu uzmanību. Ļoti iet pie sirds, ka filma nav "melnbalta" - nekas netiek dalīts labajos un sliktajos. Protams, jāatzīmē arī ka lai arī filma nepretendē uz nekādiem vēsturisku notikumu precīziem atainojumiem, nekādu īpašo izdomājumu tur arī nav, un, kā minimums, var gūt ieskatu tālaika notikumos tiem, kam šis laiks pamelna bilde.
Pirmā filma kas nāk prātā, ja sagribas Kingom of Heaven ar kaut ko salīdzināt, ir Braveheart, taču šī noteikti ir nesalīdzināmi dziļāka un neaprobežojas tikai ar primitīviem masu kaujas skatiem un pauru šķaidīšanu, kaut gan to šeit ir ne mazums.

Filmai beidzoties, uz ekrāna parādījās šis teikums, kas tiešām bija kā kulaks uz acs."nearly a thousand years later, peace in the Kingdom of Heaven remains elusive"

Kingdom of Heaven ir vienkārši nešķīsti skaista. Šī būs tā retā reize, kad silti iesaku noskatīties pilnīgi visiem. Nedomāju ka šeit būs daudz ļautiņu, kam nepatiks. Tikai neaizmirstiet - OBLIGĀTI Director's Cut!

 

Pārliecinoši 10/10!

Laboja Static, labots 9x