Izdevējs: Firefly Studios.

Izdošanas gads: 2002.

Platforma: PC.

Žanrs:  Real-time Strategy / 2D / Simulation.


 

Ievads:

Ir pienācis laiks otram rakstam par kādu no manām mīļākajām spēlēm. Šoreiz apskatīsim spēli "Stronghold Crusader". Tā daudz neatšķiras no pirmās daļas, bet šoreiz ies runa par, manuprāt, svarīgāku un nozīmīgāku laika posmu - krusta kariem. Spēlē lielākoties ir ietvertas cīņas pret Tuvo Austrumu valdniekiem, to pakļaušana kristietībai. Tā kā spēle iziet tikai gadu vēlāk pēc pirmās daļas, būtisku uzlabojumu grafikas ziņā un pārējos parametros nav, bet tas arī dod šai spēlei to specifiskumu. Lai saprastu sīkāk šo spēli, iesaku apskatīt šo rakstu - Stronghold.

Spēles apraksts:

 Pirmkārt, ir jāpiemin, ka spēles darbība notiek Tuvajos Austrumos un visas kartes ir tuksnesī ar tikai nelielām oāzēm. Ir veiktas izmaiņas dažās ēkās, kā piemēram, daudzās misijās un kartēs ir izņemta no spēles mednieku būdiņas, bet pievienota - "mazā cietokšņa siena"; visu ēku izskats ir piemērots tai noteiktajai teritorijai - jumti vairs nav gatavoti no salmiem, bet gan no palmu zariem. Jā, augi arī ir no siltajām zemēm - dažādi kaktusi, palmas.

Spēlei ir pievienoti arī augstie torņi, kuros var ietilpt tikai 5 kareivji, bet toties tā redzamība ir lielākā no visiem spēlē pieejamajiem torņiem. Ir izveidota arī jauna kareivju armija, kura ir vairāk pielāgota tuksnešainajam apvidum. Atsevišķās barakās jūs tos spēsiet iegādāties tikai par naudu. Nekādus ieročus un bruņas nav jātaisa speciāli tiem.

Stronghold

Attēlā ir parādītas barakas, kurās spēsiet iegādāties šos kareivjus:

  1. Parastie strēlnieki = šauj ar parasto loku, izmaksā 75 ZG*;
  2. Lāpu dedzinātāji = ļoti vāji kareivji ar pilnīgi nekādu aizsardzību, bet ir efektīvi dedzināšanā. Parasti tos izmanto, lai aizdedzinātu pretinieka ēkas un izveidotu ugunsgrēku, kas aprītu visu cietoksni, izmaksā 5 ZG;
  3. Akmens metēji = strēlnieki, kuri izmanto ar akmeņiem pielādētas lingas, izmaksā 12 ZG;
  4. Assasini = Slepkavas, kuri ir neredzami pretiniekam, līdz paši nesāk uzbrukt. Ir iespēja arī rāpties uz cietokšņu sienām, izmantojot virves, izmaksā 60 ZG;
  5. Locinieki-jātnieki = Strēlnieki, kuri jāj uz zirga, izmanto parasto loku, izmaksā 80 ZG;
  6. Bruņinieki = Bruņinieku tuksneša paveids, kas ir mazliet vājāki par parastajiem, izmaksā 80 ZG;
  7. Ugunsmetējs = Kareivis, kurš met ar uguns bumbām, spēcīgāks par lāpu dedzinātajiem, izmaksā 100 ZG.

* ZG = Zelta Gabali.

Pati spēle sevī iekļauj vairākas vēsturiskas cīņas un notikumus, kas kādreiz notika arī īstenībā, kā piemēram, pirmos trīs Krusta karus, Antiokas blokādi un Jeruzalemes aplenkumu. Spēle piedāvā izsekot Krusta Kara pēdām 50 saistītās misijās.

Šajā spēles daļā jūs, protams, spēlējat Karaļa Ričarda Lauvassirds vai varenā sultāna Saladina lomu. Šajā daļā ir pievienotie pretinieki un valdnieki:

  • Kalifs (The Caliph) = atriebīgs un nežēlīgs valdnieks.
  • Sultāns (The Sultan) = drīzāk dzejnieks, nevis cīnītājs.
  • Saladins (Saladin) = jau pieminētais karalis, kurš valda pār tuksneša zemēm.
  • Ričards Lauvassirdis (Richard the Lionheart) = atbildīgs un drosmīgs "labais" karalis.

Mans vērtējums:

Personīgi man šī spēles daļa patika labāk par pirmo daļu, lai arī ir mazliet grūtāk spēlēt. Jāpiemin tas, ka nelielajās oāzēs ir jāiemācās ekonomēt zāles teritorija, jo uz tuksneša smiltīm nevar uzbūvēt nevienu ābeļdārzu, labības lauku vai govju fermu. Ar ēdienu bieži vien ir problēmas, bet, ja iemācās ekonomēt un izmantot ikkatru noderīgās zemes gabaliņu, var uzvarēt ikvienu pretinieku.

Problēmas ar kokiem arī ir ievērojami lielākas nekā pirmajā daļā, jo to skaits ir strauji sarucis. Bieži vien tie ir sastopami tikai oāzēs, kas jau apgrūtina izveidot labu ēdiena ieguves ēku izvietojumu, lai izmantotu katru zemes lauciņu. Tomēr šie apgrūtinājumi tikai ieinteresē spēlētājus cīnīties līdz galam un pārvarēt visus šķērsļus.

Arī šai daļai, tāpat kā pirmajam Stronghold'am, ir pieejama MP iespēja. Un pats es atkal izmantoju ērto GameRanger programmu, kura ļauj veidot pašiem savus serverus un aicināt spēlēt dalībniekus no visas pasaules.

Spēles prasības:

  • Operētājsistēma: Windows 98/ME/2000/XP
  • Procesors: 300 MHz (ieteicams: 550 MHz)
  • RAM atmiņa: 64 MB (ieteicams: 128 MB)
  • Videokarte: 4MB ar DirectX 7.0 saderīga
  • Skaņaskarte: ar DirectX 7.0 saderīga
  • Atmiņa uz Cietā Diska: 850 MB
  • Attēla izšķirtspēja: 800x600 vai lielāka.

Spēles Gameplay:

Ekrānšāviņi

Laboja mad, labots 8x