Pirms uzsākšu savu sakāmo - raksts nav vērsts pret Krieviju, Krievijas iedzīvotājiem vai latviešu valodu respektējošajiem krievvalodīgajiem!!!
Ir 2010 gads. Nupat jau 20 gadi kopš esam atguvuši neatkarību, tomēr joprojām 50 padomju okupācijas gadu atsātā ietekme ir redzama ik uz soļa.
Man kā padomju laikus nepieredzējušam jaunietim nav saprotama situācija, ka netiešā veidā dzīvojot mājās - Latvijā - tiek uzspiesta valoda - krievu. Ir sāpīgi izdzirdēt, ka veikalā, tirgū vai uz ielas mani uzrunā krievu valodā. Nereti cilvēki, kas šeit pavadījuši ntās desmitgades. Es neticu, ka pie vainas ir nespēja iemācīties latviešu valodu. Drīzāk tā izskatās pēc gluži vienkāršas nevēlēšanās to darīt. Brīžiem pat pēc izmisīgiem centieniem pateikt, ka t nav latviešu sabiedrība, kurā dzīvojam, ka nemaz neesam tik neatkarīgi kā cenšamies būt. Un ziniet? pret tādiem cilvēkiem rodas riebums. Protams Viņi arī žēlojas, ka viņi, redz, nevienam nepatīkot, bet manuprāt ir gana labs iemesls.
Tiesa - nevar noliegt arī masu mediju ietekmi. Ikdienā katra trešā reklāma ir krievu valodā, nereti arī ziņas un viss cits.
Bet, tas neļauj nevienam uzspiest man svešu valodu. protams, uzrunāts krieviski varu atbildēt latviski, bet mani neesaprot (vai arī izliekas, ka nesaprot). Pēc tam atkal jādzird, ka latviešu jaunatne ir neiecietīga pret krievvalodīgajiem.
Nenoliegšu - dziļi respektēju cilvēkus, kas spējuši iemācīties latviešu valodu, kas atzīst vēstures rētas, kas saprot kā jūtas tāda maza tauta. Tomēr nekādīgi nespēju saprast tos, kas klaigā pa laikrakstiem, radio, televīziju, cik labi būtu, ja krievu valoda būtu 2. valsts valoda. Nebūtu labi! Neviens nemācītos latviešu valodu, jo pietiktu taču ar krievu. rezultāts? Latviešu valoda sāktu izzust.
Ko gribēju pateikt?
Krievvalodīgajiem - valoda nav tik grūta, lai nespētu iemācīties ntajos gadu desmitos. Nemācīšanās principā pēc ir vienkārši smieklīga.
Latviešiem - varbūt mums tomēr jābūt maķenīt lepnākiem, jo kas gan cits saglābs mūs kā pašu lepnums. Dzīve galu galā nav nemaz tāda kūtsmēslu čupa, lai visi bariņā dotos uz lidostu piekodinot pēdējam latvietim izslēgt gaismu tur,  
Būsim mēs paši, jo zeme mums ir skaista, debesis ir zilas un te ir mūsu mājas.
Lai jums jauks vakars