Skillet ir rokgrupa no ASV pilsētas Memfisas. To 1996.gadā izveidoja Džons Kūpers. Līdz šodienai tā izdevusi 8 studijas albumus. Skillet savas karjeras laikā nopelnīja 15 Dove Awards prēmijas, kā arī dažas Grammy, WMA un BMI balvas. Kopējais pārdoto albumu skaits pārsniedza 1 miljonu kopiju, bet grupas popularitāte pieaug ar katru dienu. Skillet ir viena no ietekmīgākajām rokgrupām.

Grupas vēsture

Kā tika organizēta grupa

            

Džons Kūpers piedzima 1975.gadā un visu bērnību pavadīja Memfisā. 5.klasē viņš klausījās Petra, bet tas, ko Džons pats gribēja klausīties, bija nepieņemams viņa ģimenē.

Pirmo reizi Džons sāka spēlēt grupā, kad viņam bija 14 gadi. Tās bija parastas kaverversijas, jo vecāki neļāva klausīties mūziku mājās. Tad, kad viņš sasniedza 15 gadu vecumu, Džons organizēja ar saviem draugiem pirmo grupu - Tribulation. Vadoties pēc smagā roka modes, viņš gribēja radīt kolektīvu, kur pats būtu solists. Dievs nebija viņam devis balsi kā Džonam Bon Džovi vai Binsam Heilam. Bet 1992.gadā popam un smagajam metālam pāriet mode un sāk veidoties grandžs. Te arī atklājās ceļš Džonam,- viņš ar Kenu Stertu, kuŗš tolaik dziedāja citā kristiešu roka grupā, vienreiz pamēģināja uzstāties kopā. Pēc uzstāšanas viņi saņēma piedāvājumu izveidot jaunu, interesantu un aktuālu grupu. Abi piekrita. Vēlāk savā baznīcā puiši atrada Treju Maklarkinu. Gan Trejs, gan Kens nebija rokmūzikas fani, bet piekrita spēlēt šajā kolektīvā līdz brīdim, kamēr atnāks jauns bundzinieks.

Džons Kūpers no sākuma nebija solists, kamēr visi saprata, ka viņš ir labāks par Kenu. Tā Džons kļuva par Skillet "balsi". Džons savu vokālu attīstīja, vadoties pēc Nirvanas un NIN,- tā radās kaut kāds hibrīds. Džons dēļ rokgrupas pameta pat koledžu, kur bija mācījies jau 3 gadus.

Pirmie gadi

            

Skillet nozīmē „kastrolītis” vai „panna”, lai cik tas smieklīgi arī neliktos. Tā apzīmēja vairāku stilu sajaukšanu. Nepagāja ilgs laiks, kad grupu pamanīja un piedāvāja tai ierakstīt albumu Ardent Records. Kopā ar puišiem strādāja Pauls Ebersolds. Ar galveno materiālu strādāja pats Džons. Tas paņēma viņiem pāris mēnešus, un 1996.gadā tika izdots pirmais albums ar nosaukumu Skillet. Trīs dziesmas tika arī atskaņotas kristiešu radio - I CanGasoline un Saturn. Bet kopumā nekas lāgs nesanāca. Skillet nolēma mainīt stilu.

Hey you, I love your soul

Komanda, vadoties pēc iepriekšējās pieredzes, izdeva jaunu albumu Hey you, I love your soul. Parādījās pat labas dziesmas, piemēram, Locked in a cage. Tā satrieca daudzus, bet, kad viņi uzzināja, ka Skillet ir kristiešu grupa, atteicās sadarboties. Tā sanāca, ka puiši palika vieni. Bet viņi nenokāra degunus, jo neviens taču neaizliedza viņiem turpināt muzicēšanu.

Kad grupa devās turnejā, lai iepazīstinātu citus ar savu albumu, viņiem piebiedrojās Džona sieva Korija Kūpera. Korija piedzima kristiešu ģimenē un vēlāk sāka nodarboties ar muzicēšanu. Viņa kopā ar Džonu tautai vēstīja par kristietību baznīcā, kur viņas tēvs bija mācītājs.

1998.gadā Skillet pirmo reizi aizbrauca uz Eiropu, lai tur koncertētu. Tas bija liels risks, bet koncerti noritēja labvēlīgi. Tas bija brīnums, jo par viņiem līdz tam laikam neviens nebija neko dzirdējis un zinājis.

1999.gadā Kens pameta grupu sakarā ar to, ka viņam vajadzēja veltīt vairāk laika savai ģimenei - sievai un diviem bērniem. Grupā viņu aizstāja Kevins Halands.

 2000.gadi grupas karjerā

Skillet izdod jaunu albumu Invincible. Izmainot skanējumu, tas kļuva vēl izteiksmīgāks un modernāks. Dziesmas Come on to the future un Invincible tapa par filmas Extreme day skaņuceliņu. Dziesmas Rest unInvincible sasniedza Top 5 labāko dziesmu pēc CHR vērtējuma. Bet dziesmu Best kept secret sāka atskaņot MTV.

Pēc albuma Invincible izdošanas grupu pameta Trejs. Viņa vietā stājās Lorija Pītersa. Loriju uzaicināja Korija, jo viņas agrāk jau spēlēja grupā Alkeme. Lorija piedzima Viskonsīnā. Bērnībā viņa spēlēja daudzās grupās, bet pie bungām apsēdās 13 gadu vecumā. Vecāki drīz vien viņai nopirka bungu komplektu, ko Lorija sāka spēlēt baznīcas grupā, kur bija tādi paši skolēni kā viņa.

Skanējuma stila maiņa

            

2001.gadā grupu pameta Kevins. Korija uzaicināja Benu Kasiku pievienoties grupai. Arī Bens kādreiz bija spēlējis Alkeme sastāvā, un kopš tā laika jau bija pazīstams ar lielāko daļu no grupas Skillet. Bens piedzima Sentluisā un tāpat kā visi pārējie grupas biedri bija audzināts kristiešu ģimenē. Viņam vēl bija brālis un māsa. Benu visu bērnību mācīja mīlēt dievu, bet pilnībā dievu viņš pieņēma tikai 12 gadu vecumā. Bens bija muzikāls bērns,- tādēļ koledžas vietā viņš iestājās grupā.

2001.gada dziesma Beste kept secret tika nominēta kā gada labākā dziesma. Albums Invincible tika nominēts kā labākais mūsdienu/alternatīvās rokmūzikas albums. Par dziesmu Beste kept secret grupa Skillet ieguva balvu no BMI Christian Music Awards.

2001.gadā Džons bija vienā no grupas Marilyn Manson koncertiem, domājot, ka šī grupa dievu nievā tikai dēļ reklāmas. Taču koncerta laikā, kad Brains Volters, tas pats Marilyn Manson, sāka apvainot kristiešus, Džons neizturēja un iebļāvās „Čalīt, tu vienkārši plosi mūsu sirdis!”

Džons, lai piesaistītu tīņu uzmanību dievam, izlaida jaunu albumu Alien Youth. Nopirkto Skillet albumu skaits pārsniedza 500 000 kopiju. Galvenās dziesmas bija Alien Youth un You Are My Hope, kas bija veltīta 11.septembra traģēdijai.

Skillet dodas kārtējā koncerttūrē. Kopumā koncertos bija vairāk par 200 000 cilvēkiem. Skillet savus fanus sāka saukt par panheads (plakangalvji),- šis nosaukums ir saglabājies vēl joprojām.

2002.gadā Skillet sāka saņemt vēstules ar vienu un to pašu jautājumu, kāpēc kristieši filmējās alus reklāmā? Skillet nevarēja saprast, kas tieši bija noticis, jo nebija filmējušies nekādās reklāmās. Sāka meklēt iemeslus. Izrādījās, ka kaut kāda alus kompānija bija uztaisījusi reklāmu, kur aktieris bija ļoti līdzīgs Džonam un sevi sauca arī par Skillet. Rokgrupa iesniedza prasību tiesā, kur atklājās, ka alus kompānija nebija neko dzirdējusi par tādu rokgrupu Skillet. Tā bija mistiska sagadīšanās. Tomēr reklāmu pārtrauca raidīt.

2003.gadā Dove awards prēmijai bija nominēta dziesma Vapor no albuma Alien Youth kategorijā kā gada labākā smagā roka dziesma. Šajā gadā Džonam un viņa sievai Korijai piedzima meita Aleksandrija. Meitenei ļoti paveicās ar vecākiem, jo Džons bija izaudzinājis savus brālēnus.

Par jaunu dziesmu materiālu un diska izdošanu Skillet domāja jau no 2002.gada. Dziesma A Little More, kas bija domāta albumam Alien Youth, lika pamatu jaunam albumam. Džonam bija vienreizēja „oža” mūzikas modē. Kaut gan viņš neklausījās radio, nesekoja jaunumiem, taču bieži uzklausīja draugu ieteikumus.

Tieši draugi bija tie, kuri pamudināja viņam pievērst uzmanību uz to, ka koncertu ieraksti skan daudz labāk nekā studijās veiktie. Tā radās ideja ierakstīt albumu īstā koncertā. Korija gandrīz nepiedalījās dziesmu ierakstīšanā, bet tikai uzstājās koncertos. Grupai Skillet palīdzēja Pols Embersolds, kurš piedalījās arī pirmā albuma ierakstīšanas vadīšanā. Pols pielika daudz pūļu, lai ieraksti būtu vislabākajā skanējumā. Uz to brīdi Pols bija pazīstams kā 3 Door Down un Sister Hazel producents.

Pols ieteica Skillet pārcelties uz studiju Lava. Lava nebija daudz grupu, bet ar katru izturējās ļoti saudzīgi. Grupai Skillet nebija tik daudz līdzekļu, lai pārceltos, bet Polam tas netraucēja. Viņš šo grupu jau sen pazina un mīlēja, jo tur tik tiešām bija talantīgi muzikanti. Paralēli albuma ierakstīšanai Skillet spēlēja kopā ar kristiešu grupu Jonah 33.

Collide

 

Albumam Collide Džons sagatavoja 30 dziesmas, bet atlasīja un ievietoja tikai 10. Savior - galvenais hīts tika uzrakstīts 10 minūšu laikā tur pat studijā. Parasti Džonam vajadzēja apmēram dienu vai divas, lai sarakstītu dziesmu. Pirmajā nedēļā pēc albuma izdošanas tika nopirkts vairāk nekā 10 000 kopiju. Singls Savior noturējās rangu tabulā R&R ilgāk par diviem mēnešiem. To atskaņoja gan Rock Radio, CMJ un citos rādio. 2003.gada beigās pēc lasītāju simpātijām grupa Skillet ieguva prēmijas gan kā gada grupa, gan arī par gada dziesmu. Maijā tika izdots albums Collide ar papildus dziesmu Open Wounds, kas uzreiz iekļuva R&R otrajā vietā. Taču dziesmas Savior sasniegumi auga un auga, apdzenot tādas grupas kā Korn, Fear Factory un pat Lenny Kravitz. Skillet sāka rādīt VH-1, MTV, Fuse un citos TV kanālos.

Pavasarī Džons dabūja Dowe awards prēmiju par uzstāšanos Hero The Rock Opera, kas bija viens no nozīmīgākajiem pasākumiem kristiešu rokmūzikā. Martā Skillet devās tūre kopā ar grupām 12 Stones, Pillars, Big Dismal un Grits. Albums Collide kļuva par vienu no ievērojamākiem notikumiem pēdējo gadu laikā.

Comatose

2006.gadā vienā no koncertiem Skillet tieši no skatuves iepazīstināja ar savu jauno albumu Comatose, kas tika izdots 2006.gada 3.oktobrī. Par albuma nozīmīgākajām dziesmām kļuva RebirthingWhispers In The Dark un The Last Night. Citējot Džonu: „Tikko kā es izeju uz skatuves, man ir vienalga, cik cilvēku ir sanākuši, es tik un tā atdošu viņiem visu, ko varu. Es mēģināšu uztaisīt šo par labāko šovu, kādu tik vien esmu spējīgs, ārprātīgu šovu. Es jūs „uzspridzināšu”! Domāju, ka mums izdevās šo noskaņu saglabāt jaunajā albumā Comatose.”

Šis albums kļuva par pašu populārāko Skillet disku, bet dziesma Wishers In The Dark par grupas vizītkarti. Albums Comatose iekļuva 44.vietā rangu tabulā Billboard 200. 2009.gadā albumam Comatose tika piešķirts zelta albuma statuss.

            Awake

Albums Awake ir Skillet astotais albums, kas tika izdots 2009.gada 25.augustā. Iekļuva otrajā vietā sarakstā Billboard 200. Bija arī 2010.gada RIAA labākais albums un pirmajā vietā rangu tabulā Top Alternative Albums. Pirmajā nedēļā tika pārdotas vairāk nekā 68 000 kopijas.

Džons bija sacerējis 40 dziesmas, bet ierakstīja tikai 12. Džona mīļākā dziesma bija It’s Not Me It’s You. Bet populārākās dziesmas ir Hero, Monster un Awake & Alive. Singls Awake & Alive iekļuva 100.vietā rangu tabulā Billboard hot 100 vēl līdz singla izdošanai diskā.

Albums Awake pārspēja visu iepriekšējo albumu sasniegumus. Video rāda MTV, daudzas dziesmas tika izmantotas videospēlēs un filmās. Grupa Skillet neko tamlīdzīgu nebija gaidījusi, viņu dziesmas pat atskaņoja NFL. Džons ir pārliecināts, ka tas notika tikai pateicoties dievam.

Daudzi mani paziņas, kuriem nav pazīstama grupa Skillet, bet klausās tādas dziesmas kā Monster un Hero, ir pārliecināti, ka grupu sauc Awake nevis Skillet. Albums ir kļuvis populārāks nekā pati grupa, lai arī cik smieklīgi tas šķistu.

Awake and Remixed - EP

Awake and Remixed - EP ir pirmais grupas EP tipa albums. Tas tika izdots 2011. gada 22. martā. Albums sastāv no 4 dziesmām, visas dziesmas ir no iepriekšejā albuma Awake, bet tikai partaisītas. Paklausities un iepazīties ar dziesmām var oficiālā mājas lapā

 

 

 

 

Rise

2011. gada 21. jūnijā Džons Kūpers paziņoja caur Twitter, ka šodien grupa pirmo reizi mēģinājumā sāka nodarboties ar jaunām dziesmām. Gadu vēlāk, intervijā, grupas solists pateica, ka jau ir sagatavota 61 dziesma un albuma ieraksts ir ieplānots uz oktobri. Bet pašam albumam būtu jāiziet pasaulē 2013. gada sākumā. Intervijā ar "CCM Magazine" Džons jauno albumu salīdzināja ar "Amerikāņu kalniņiem", pamatojot ar to, ka dažas dziesmas skanēs agresīvi, citas pretēji - mierīgi.

2013. gada 26. janvārī kļuva tiešām skaidrs albuma nosaukums "Rise" un mēnesis, kurā albums tiks izdots - jūnijs. Bet savukārt pirmā dziesma klausītājiem būs pieejama aprīlī. Pirmā dziesma bija "Sick of It", kura studijas kvalitātē parādījās internetā 9. aprīlī.

2013. gada 20. jūnijā pilns albums parādījās internetā, bet 25. jūnijā arī veikalu plauktos.

Pielikums

Liels paldies DiviViens par teksta izlabošanu!

Laboja Whisper, labots 8x