Par ekspedīciju: Piedzīvojumu ekspedīcija „1000 jūdzes Mjanmā”. 2010. gada februāris. 

Pirmo reizi ceļotāji nokļūst zemē, kura daudzus gadus ir dzīvojusi nošķirtībā no pārējās pasaules, tādējādi saglabājot mūsdienu civilizācijas neskartas tradīcijas un kultūru. Mjanma (Birma) ir kļuvusi pieejama ceļotājiem tikai pēdējos 10 gadus, un pat tagad vēl ir vietas, kur nokļūt aizliedz valsts valdība. Ekpedīcijas mērķis bija uzzināt, kā patiesībā šajā valstī dzīvo cilvēki un vai tiešām Mjanmā viss ir tik slikti kā vēsta lielākie pasaules masu informācijas līdzekļi. Lai veiktu šo uzdevumu,1000 jūdžu komanda veica vairāk kā 3000 kilometru garu maršrutu, nokļūstot ne tikai centrālajā Mjanmas daļā, kur atrodas galvenie vēstures un kultūras objekti un kura ir brīvi pieejama viesiem no citām valstīm, bet arī veica nelegālu maršrutu iebraucējiem slēgtajā teritorijā. Mjanmā iegūtais videomateriāls ir viena no nedaudzajām mūsdienu liecībām par dzīvi šajā valstī, kas pieejama pasaulē.

Dalībnieki: ceļotājs Edgars Zaķis, radio 101 Dj Egons Reiters, mūziķis Mārtiņš Opmanis un konkursa 'Piedalies Mjanmā' uzvarētājs Mareks Krūmiņš.

Mans skatījums un pārdomas: 

Šī ekspedīcija ir sadalīta 10 sērijās, katra nedaudz īsāka par 25 minūtēm. Kārtējā valsts, par kuru internetā ir rakstīts daudz un dikti, bet vai tā ir patiesība? Nē, lielāka daļa no informācijas ir mēdiju uzpūsts burbulis, kas ir pavisam tālu no reālās situācijas valstī. Cilvēki ir draudzīgi, laipni un izpalīdzīgi, arī pret iebraucējiem, kur daudzviet baltādainie cilvēki ir eksotika. 

Kopumā Mjanma ir ļoti interesanta un plašākai pasaulei noslēpumaina valsts,  bet tajā pašā laikā arī ar tūristiem nepārbāzta un maksimāli primitīva, kur vilcēki dzīvo parastos šķūņos, pārvietošanās līdzekļi ir motors ar riteņiem un metāla kasti starp tiem, elektrības neesamība ir norma un cilvēki spēj sadzīvot saskaņā ar dabu jau vairākus gadsimtus. Re, šeit arī bezmaksas lejupielāde un citas noderīgas lietas: http://www.qfilma.lv/mjanma.html .

Attēli:

Video:

Laboja mad, labots 1x